Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

ALBUMINY

    Podobnie jak globuliny, są to białka proste (proteiny), występujące w świecie zwierzęcym i roślinnym, np. w mleku, białku jaja kurzego, surowicy krwi. Albuminy są rozpuszczalne w wodzie, trudno wysalają się, zwykle nie zawierają glicyny (najprostszy przedstawiciel aminokwasów), charakteryzują się znaczną zawartością siarki. Albumina białka jaja kurzego jest zbudowana z aminokwasów: kwasu glutaminowego i asparaginowego, lizyny, proliny, argininy, tyrozyny, histydyny, cystyny i tryptofanu. W roślinach albuminy występują w mniejszych ilościach, głównie w nasionach rącznika. Do albumin zalicza się wiele enzymów i niektóre hormony przysadki mózgowej.
    Albumina osocza krwi jest głównym (pod względem ilościowym) składnikiem białkowym krwi, a jej rola polega na utrzymaniu właściwego ciśnienia osmotycznego krwi oraz na przenoszeniu wielu substancji drogą naczyń.
    Przedstawicielami albumin roślinnych są: leukozyna zawarta w nasionach pszenicy i żyta, oraz legumelina z nasion roślin strączkowych.

Słowniczek Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl
Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34