Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

ALKOHOL

    Etylowy: C2H5OH, etanol. Monohydroksylowy, pierwszorzędowy alkohol alifatyczny nasycony. Bezbarwna ciecz (temperatura topnienia - 117,3° C, temperatura wrzenia 78,3° C), rozpuszczalna w wodzie i eterze o charakterystycznym zapachu i piekącym smaku. Z metalami tworzy sole, zwane etanolami (alkoholanami). Otrzymywany w procesie fermentacji alkoholowej surowców zawierających cukry (owoce, ziemniaki, żyto). Syntetycznie produkuje się go przez katalityczną lub kwasową hydratację (uwodnienie) etylenu oraz przez uwodornienie aldehydu octowego.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34