Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

BAKŁAŻANY

    Inaczej oberżyny (lub oberzyny), albo gruszki miłosne. Jajko krzewiaste jest niedojrzałym owocem jednorocznej rośliny - psianki podłużnej z rodziny psiankowatych pochodzącej z Indii, która rozprzestrzeniła się na całą Azję, Bliski Wschód, kraje bałkańskie i śródziemnomorskie oraz cieplejszą strefę Ameryki.
    Jest to niskokaloryczne warzywo o kształcie: jajowatym, kulistym, owalnym, gruszkowatym albo cylindrycznym - zależnie od odmiany. Długość owocu: od pięciu do siedemdziesięciu centymetrów, średnica: od dwóch do dwudziestu dwóch centymetrów, waga: od dwóch dekagramów do dwóch kilogramów. Barwa skórki: ciemnofioletowa, brązowa w różnych odcieniach, lub szarozielona. Miąższ ma zabarwienie jasnozielone.
    Bogaty w wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminę B1, B2, PP i C. Bakłażany są bardzo zdrowe - odkwaszają organizm, pomagają w trawieniu tłustych pokarmów.
    W Polsce do najbardziej znanych odmian należy: Delikates, Izraelska, Pekińska, Czarna Piękność, Zielona z Puław.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34