Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

BIAŁKA - (proteiny)

    Polipeptydy zaliczane do biopolimerów. Wielkocząsteczkowe substancje naturalne o złożonej budowie będące nieodzownymi składnikami wszelkiej materii żywej. Do białek należą enzymy, niektóre hormony oraz wiele ważnych składników strukturalnych komórki. Typowym białkiem jest czerwony barwnik krwi - hemoglobina.
    Głównymi składnikami białek są: węgiel (50-55%), wodór (6,6-7,3%), tlen (19-21), azot (15-19%), często siarka (0,3-2,4%) oraz niekiedy fosfor i fluorowce.
    Białka są wyjątkowo wrażliwe na działanie czynników chemicznych i fizycznych. Pod wpływem ogrzewania większość białek ulega ścięciu, czyli denaturacji. Przez częściową lub całkowitą hydrolizę białek uzyskuje się odpowiednio: proteozy, peptony, polipeptydy, aminokwasy.
    Białka dzieli się na dwie grupy: białka proste (proteiny) i białka złożone (proteidy).
    Białka proste są zbudowane tylko z aminokwasów. Należą do nich: albuminy, globuliny, gluteliny, prolaminy, histony, protaminy, skleroproteiny.
    Białka złożone zawierają oprócz aminokwasów jedną lub więcej grup nieaminokwasowych, czyli prostetycznych, takich jak np. cukry, tłuszcze, kwasy nukleinowe, barwniki, kwas fosforowy.
    BIAŁKA ZŁOŻONE:
    Glikoproteiny, w których składnikiem niebiałkowym jest sacharyd. Glikoproteiny występują w osoczu krwi, zalicza się też do nich owoalbuminę i kolagen.
    Lipoproteiny, w których część niebiałkową stanowią lipidy, czyli tłuszcze (tłuszcze właściwe, fosfolipidy, cholesterol). Występują w surowicy krwi.
    Nukleoproteiny, w których część nieaminokwasową stanowią kwasy. Występują w jądrach komórkowych (nukleoprotaminy, nukleohistony).
    Chromoproteiny, w których jako komponenta niebiałkowa występuje barwnik (hemoproteiny, fikobiliny).
    Fosfoproteiny, zawierające w swoim składzie oprócz aminokwasów reszty kwasu fosforowego.

Słowniczek Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Choroby biernych palaczy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34