Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

COPAIBA (Copaifera officinalis (Herz.) Dwyer.)

    Jest to silnie rozgałęzione drzewo dochodzące do 30 m wysokości, o liściach parzystopierzastych i charakterystycznych kwiatach pozbawionych korony (kwiaty niezupełne). Owocem jest jednonasienny strąk. Rośnie w południowoamerykańskiej dżungli, głównie w Peru, Brazylii, Kolumbii i Wenezueli.
    W fitoterapii wykorzystuje się oleożywicę, gromadzącą się w jamkach w pniu. Zbiera się ją po wydrążeniu otworów w drewnie. Stosowany jest też olej otrzymywany w wyniku destylacji oleożywicy. Wykorzystuje się właściwości gojące i przeciwzapalne surowca, stosując żywicę miejscowo na skórę w celu wspomagania leczenia jej uszkodzeń oraz stanów zapalnych, dermatoz, grzybic, świerzbu, łuszczycy i owrzodzeń. Przydatne w wymienionych schorzeniach są także przeciwbakteryjne własności surowca. Olej z copaiby - ze względu na zmiękczające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie - wykorzystywany jest w kosmetyce do produkcji specyfików przeznaczonych do pielęgnacji skóry: mydeł, płynów do kąpieli, kremów, mleczek pielęgnacyjnych. Żywica z Copaifera officinalis używana jest też do wspomagania leczenia nadciśnienia, reumatyzmu oraz astmy i wszelkich stanów zapalnych, w szczególności pęcherza, migdałków i ucha. O wielorakim zastosowaniu tego surowca decyduje bogactwo obecnych w jego oleożywicy substancji aktywnych, a wśród nich kwasu kopainowego, parakopainowego i kopalowego, a także seskwiterpenów, takich jak choćby kariofilen, humulen, karioazulen czy oksydokariofilen.
    Tak jak w wielu innych przypadkach, Coppaifera officinalis jest szeroko wykorzystywana nie tylko w fitoterapii, lecz również jako surowiec użytkowy. Znajduje zastosowanie w kosmetyce, przemyśle perfumeryjnym oraz kuchni egzotycznej. Zestalona żywica uzyskana z rośliny - tzw. kopal - używana jest do wyrobu lakierów i werniksów.

Materiał zamieściliśmy dzięki uprzejmości Tower Press - wydawcy miesięcznika "Vilcacora. Żyj długo"

Słowniczek Słowniczek Tradycyjna medycyna w nowoczesnej
technologii



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
<