Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

CUKIER

    Cukier buraczany, cukier trzcinowy - sacharoza C12H22O11. Otrzymywany z trzciny cukrowej i z buraków cukrowych. W celu wydobycia cukru pokrojone buraki ługuje się wodą w temperaturze 75-85° C. Otrzymany sok, zawierający ok. 15% cukru, poddaje się, w celu oczyszczenia najpierw procesowi nawapniania, a następnie karbonatacji. Po odfiltrowaniu wytrąconych zanieczyszczeń sok zagęszcza się w wyparkach aż do wykrystalizowania cukru surowego. Cukier surowy poddaje się rafinacji polegającej na rozpuszczeniu go w wodzie, odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego, powtórnym odparowaniu, odwirowaniu i suszeniu. Odciek to melasa.
    Cukier ten stosuje się w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. W powszechnym użyciu w Polsce jest cukier buraczany.
    Cukier gronowy, cukier skrobiowy - glukoza C6H12O6. Występuje w wielu płynach ustrojowych roślin i zwierząt (np. w sokach owocowych, krwi zwierząt). Otrzymywany przez hydrolizę cukrów złożonych, np. skrobi, a także celulozy za pomocą kwasów mineralnych lub enzymów.
    Glukoza - do kupienia w aptece - wzmacnia serce i dobrze wpływa na wątrobę. Lepiej jej używać niż klasycznego cukru, czyli sacharozy.
    Cukier mlekowy - laktoza C12H22O11. Występuje w mleku. Pod wpływem drożdży nie fermentuje! Pod wpływem bakterii zawartych w kwaśnym mleku przemienia się w kwas mlekowy. Otrzymuje się go z serwatki. Stosowany w przemyśle farmaceutycznym jako wypełniacz, w lecznictwie, przemyśle spożywczym i w pirotechnice.
    Cukier ołowiany! - octan ołowiawy Pb(CH3COO)2 · 3H2O. Dobrze rozpuszczalny w wodzie, ma słodki smak, jest silną trucizną. Otrzymywany przez rozpuszczanie tlenku ołowiawego PbO w kwasie octowym. Stosowany w farbiarstwie jako zaprawa, w medycynie jako środek przeciwzapalny do użytku zewnętrznego, na przykład na stłuczenia.
    Cukier owocowy - fruktoza C6H12O6. Lewuloza, występuje w słodkich owocach i miodzie. Otrzymywany przez hydrolizę insuliny lub cukru buraczanego. Stosowany w lecznictwie jako środek konserwujący leczniczy.
    Cukier słodowy - maltoza C12H22O11. Dwucukier zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, fermentuje. Otrzymywany przez hydrolizę skrobi, stosowany jako środek słodzący, do pożywek bakteriologicznych, stabilizator wielosiarczków.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Tajemnice ukryte w miąższu
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Choroby biernych palaczy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34