Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

CYKORIA

    Cykoria sałatowa, cykoria liściowa, dwuletnia roślina z rodziny złożonych tworząca w pierwszym roku rozetę liści i zgrubiały korzeń, w drugim - kwitnąca. Do spożycia przeznacza się "główki" ściśle zwiniętych liści białej lub jaskrawokremowej barwy o średnicy 3-4 cm, które są pędzone bez dostępu światła w temperaturze 14-16° Celsjusza. Liście zazieleniałe pod wpływem światła gorzknieją i stają się niezdatne do spożycia.
    Ojczyzną Cykorii jest Belgia, gdzie zaczęto ją uprawiać ok. 1850 roku, skąd rozprzestrzeniła się do Holandii, Francji, Włoch, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i do Polski.
    Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Jest też zasadotwórcza. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, C i kwasy: nikotynowy, szczawiowy.
    Na świecie znanych jest wiele odmian cykorii, w Polsce uprawia się przede wszystkim: Witloof i Tardivo.

Słowniczek Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34