Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

CZOSNEK

    Czosnek pospolity, jednoroczna roślina należąca do rzędu liliowych z rodziny amarylkowatych, uprawiana od przeszło 5 tysięcy lat. Ojczyzną czosnku jest Azja Środkowa, skąd rozprzestrzenił się na Bliskim Wschodzie, potem na Bałkanach (rejon Morza Śródziemnego), a następnie w Europie Południowej i Środkowej. Obecnie jest uprawiany prawie wszędzie. Do Polski przywędrował najprawdopodobniej z karawanami kupców wschodnich w średniowieczu. Czosnek pospolity jest byliną o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci tzw. główki złożonej z kilku lub kilkunastu pojedynczych "ząbków" okrytych dość twardą łuską - bezbarwną lub o zabarwieniu różowym, fioletoworóżowym lub fioletowym. Ciężar główki waha się od 1,5 do 5 dag.
    W Polsce uprawia się 2 podstawowe typy czosnku:
    białe - nie wytwarzające pędu kwiatowego: czosnek podgórski, topolski, biały;
    niebieskawe - z kwiatostanem: czosnek dolnośląski, z Latowicza.
    Czosnek z poszczególnych odmian różni się składem chemicznym, zawartością olejków, co jest uzależnione od warunków terenowych: np. czosnek z okolic górskich (Podhale) zawiera ponad 50% więcej olejków od czosnku typu nizinnego (Topola Pińczowska). Jednak po zmianie stanowiska uprawowego różnice te znacznie się zacierają.
    Czosnek ma specyficzny, niepowtarzalny ostry zapach i smak wynikający z obecności olejku lotnego (alliina i enzymy), który po roztarciu czosnku zmienia się w bakteriobójczą alliicynę ulegającą zniszczeniu w czasie obróbki termicznej - smażenia, gotowania. Czosnek zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, C.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Katar niejedno ma imię
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34