Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

ENDYWIA

    Dwuletnia roślina zielona wyglądem przypominająca sałatę, botanicznie spokrewniona z cykorią. Wywodzi się z rodziny złożonych, pochodzi ze wschodnich Indii, skąd się rozprzestrzeniła. Znana i ceniona w starożytnym Rzymie i Grecji.
    Do spożycia przeznacza się liście ciemnozielone, aż do zabarwienia żółtozielonego, tworzące rozetę, nie zwinięte w główkę, gładkie lub kędzierzawe, całobrzegie lub powycinane. Liście mają pikantny gorzki smak ze względu na zawartość inuliny. Część tej goryczki można usunąć przez bielenie rośliny. Po tym zabiegu endywia traci gorycz, staje się krucha i delikatna. Do spożycia przeznacza się jedynie rośliny z pierwszego roku wegetacji. Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod, karoten, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, witaminę C.
    Do najpopularniejszych odmian należy: Eskariola Paryska o liściach szerokich, ułożonych pionowo do góry, zabarwieniu zielonym lub żółtozielonym oraz Zielona Duża Kędzierzawa o liściach wąskich kędzierzawych, zielonych lub żółtozielonych.

Słowniczek Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34