Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

FASOLA

    Nasiona różnych odmian fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris), fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus) i fasoli złotej (Phaseolus aureus), jednorocznych roślin z rodziny motylkowatych, pochodzących z różnych stron świata:
    fasola zwykła pochodzi z Ameryki Południowej,
    fasola wielokwiatowa - z Ameryki Środkowej,
    fasola złota - z Indii.
    Obecnie warzywo to jest uprawiane na całym świecie, w Polsce - od początku XVI wieku.
    Owocem fasoli jest wydłużony strąk, w którego wnętrzu znajdują się nasiona.
    Ze względu na wewnętrzną budowę strąka odróżniamy dwie zasadnicze grupy odmian:
    odmiana włóknista - fasola łuskowa przeznaczona na suche nasiona,
    odmiana bezwłóknista - fasola szparagowa do spożycia w postaci całych strąków.
    Kształt i barwa oraz liczba nasion w strąkach są typowe dla poszczególnych odmian.
    Fasola jest bardzo cennym warzywem. Zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, chlor, karoteny, kwas nikotynowy i pantotenowy, witaminy: B1, B2, B6, C.
    Do najbardziej znanych odmian należą: Biała Wyborowa, Wiejska, Biała Eksportowa, Krakowska, Bomba, Perłówka, Piękny Jaś.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34