Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

GROSZEK ZIELONY

    Młode strąki i nasiona specjalnych odmian grochu siewnego, z rodziny motylkowatych, szeroko rozpowszechnionego na całym świecie. Pierwsze wzmianki na temat spożycia groszku zielonego pochodzą z Francji z XVI i XVII wieku.
    Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach (w Polsce najbardziej znane to: Iłówiecki, De Grace, Lincoln), dość znacznie różniących się między sobą wielkością, smakiem, a także wartością odżywczą. Ziarna groszku są soczyste, delikatne, zielone, niemączyste, słodkie, lekko strawne i bardzo odżywcze. Zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy; biotynę.
    Groszek działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34