Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

JARMUŻ

    Dwuletnia roślina warzywna z rodziny krzyżowych, której ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego. Jarmuż był znany już w epoce brązu. Cenili go starożytni Grecy i Rzymianie - uprawiali kilka jego odmian. We Francji stał się popularny w XIII wieku. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo dopiero w XVII wieku. Częścią jadalną są duże kędzierzawe liście w kolorze od zielonego do ciemnozielonego niekiedy z odcieniem fioletowym. Spożywać je można dopiero po pierwszych mrozach, bowiem wtedy zawierają mniej goryczy. Istnieją też odmiany bez goryczki.
    Jarmuż jest bogaty w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, biotynę i witaminę C.
    Do najbardziej znanych odmian w Polsce należą: Niski Zielony Kędzierzawy, Średnio Wysoki Zielony Kędzierzawy, Wysoki Zielony Kędzierzawy, Skowroni Języczek.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34