Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

KABACZKI

    Roślina jednoroczna obejmująca grupę tzw. dyni szparagowej, pochodzącej z południowej części Ameryki Środkowej.
    Owoce kabaczków są podłużne, butelkowate, zwężające się u nasady, o barwie zielonej, nakrapiane jaśniejszymi plamami zielonożółtawobeżowymi. W przekroju mają wygląd podobny do ogórków, z tym że ich miąższ jest zielonkawy. Najlepiej spożywać je w stanie niezupełnie wyrośniętym, gdy osiągną długość dwudziestu pięciu centymetrów. Istnieje kilka - znacznie różniących się między sobą - odmian kabaczków.
    Warzywa te zawierają: wapń, potas, żelazo, magnez, karoteny, witaminy: B1, B2, PP, C. Są niskokaloryczne, odkwaszają organizm i sprzyjają przemianie materii.
    Najbardziej znane odmiany w Polsce to: Cocozelle von Tripolis, Kabaczek Krzaczasty Bezrozłogowy, Courges i Zuchino.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34