Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

KAPUSTA

    W handlu dostępne są następujące gatunki:
    KAPUSTA BIAŁA,
    KAPUSTA BRUKSELSKA (BRUKSELKA),
    KAPUSTA CZERWONA,
    KAPUSTA PEKIŃSKA,
    KAPUSTA WŁOSKA.

    KAPUSTA BIAŁA - to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu i dlatego żuli surowe liście przed ucztą, a także między poszczególnymi daniami. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach. Do Polski dotarło przed wiekami i przetrwało do dziś.
    Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy.
    Najsmaczniejsza jest kapusta, której główki są twarde i ciężkie, ponieważ liście takiej kapusty są delikatne i soczyste. Liście wewnętrzne dobrego gatunku kapusty są białe o cienkim unerwieniu, słodkie i delikatne. Głowy o grubych liściach i grubym unerwieniu są gorzkie, gdyż zawierają dużą ilość piekących olejków.
    Najczęściej uprawiane odmiany kapusty białej to:
    Ditmarska - wczesna odmiana o główkach średniej wielkości, kulistych lub lekko spłaszczonych i jasnozielonych liściach;
    Sława z Enkhuizenu - średniowczesna odmiana o dużych, kulistych lub lekko spłaszczonych główkach i zielonożółtych liściach;
    Amager - późna odmiana o dużych głowach kulistych, lekko spłaszczonych u góry, nadaje się do kiszenia i przechowywania.

    KAPUSTA BRUKSELSKA (BRUKSELKA) - dwuletnia roślina z rodziny krzyżowych pochodząca z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci (stąd jej nazwa od stolicy tego kraju - Brukseli). Znalazła uznanie w Europie Zachodniej, a potem w USA. Brukselka w pierwszym okresie wegetacji tworzy gruby, silnie ulistniony pęd wysokości 70-90 cm. W kątach liści na pędzie głównym wyrasta 70-80 krótkich ulistnionych pędów bocznych, mających kształt główek wielkości orzecha włoskiego, które stanowią część jadalną rośliny. W stanie świeżym dostępna od października do końca stycznia, a przy właściwym przechowywaniu - nawet do marca. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
    Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy.
    Najpopularniejsze odmiany to:
    Jade F1 - japońska krzyżówka heterozyjnie dojrzewająca o 2, 3 tygodnie wcześniej od innych odmian, charakteryzująca się średniej wielkości, zbitymi, gładkimi i dość ciemnymi główkami;
    Herkules - wczesna odmiana o małych, dość ścisłych, owalnych, jasnozielonych główkach z liśćmi średniej wielkości;
    Berner Markt - odmiana średniowczesna o główkach zwartych, średniej wielkości, ciemnozielonych.

    KAPUSTA CZERWONA - botaniczna odmiana kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Znana i ceniona w starożytnej Grecji i Rzymie, skąd się rozprzestrzeniła. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Kapusta czerwona ma główki małe lub średnie, twarde i silnie rozwinięte, liście czerwone lub ciemnoczerwone.
    Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, biotynę, kwas pantotenowy i nikotynowy.
    Najbardziej znane odmiany kapusty czerwonej to:
    Koda - bardzo wczesna odmiana o małych, twardych, okrągłych lub lekko spłaszczonych, ciemnoczerwonych główkach liści małych, z niezbyt silnym nalotem woskowym;
    Haco - odmiana średnio wczesna o dość dużych, kulistych, bardzo ścisłych ciemnoczerwonych główkach zawierających okrągłe, duże, pokryte silnym nalotem woskowym liście;
    Kissendrup - odmiana średniopóźna o dość dużych, kulistych, bardzo ścisłych ciemnoczerwonych główkach liści okrągłych, dużych, pokrytych silnym nalotem woskowym;
    Holenderska - późna odmiana o kształtnych, dość dużych ciemnoczerwono-fioletowych główkach zawierających duże liście z silnym nalotem woskowym;
    Langendijker - bardzo późna odmiana o średniej wielkości kulistych, bardzo ścisłych i ciężkich fioletowoczerwonych główkach dość dużych liści z silnym nalotem woskowym.

    KAPUSTA PEKIŃSKA - nadziemna część kapusty warzywnej, dwuletniej rośliny z rodziny krzyżowych pochodzącej z Chin, gdzie uprawia się ją od V wieku. W Europie i Stanach Zjednoczonych zdobyła popularność dopiero w latach trzydziestych, gdzie od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. W Polsce znalazła uznanie dopiero w ostatnich latach. Główki kapusty pekińskiej są dość luźne, wydłużone, nieco podobne do główek sałaty rzymskiej. Pomarszczone liście mają kształt jajowaty lub łopatkowaty i są barwy żółtozielonej do ciemnozielonej. Liście wewnętrzne są jaśniejsze od zewnętrznych.
    Warzywo to zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, karoteny, witaminę B1, B2, C, kwas nikotynowy.
    Istnieje kilka odmian kapusty pekińskiej różniących się między sobą wielkością główek, pokrojem, zabarwieniem i długością wegetacji. Do najpopularniejszych należą:
    Chih-Li - stosunkowo późna odmiana charakteryzująca się zamkniętymi u góry główkami o wadze od 0,40 do 1,40 kg, o długich, wąskich, dość silnie owłosionych ciemnozielonych liściach z jasnozielonymi nerwami;
    Pe-Tsai - o główkach zamkniętych u góry ważących od 0,50 do 1,30 kg - odmiana podobna do Chih-Li, różni się dłuższym okresem wzrostu;
    Siao-bei-bau-tou - odmiana wczesna, znacznie różniąca się od poprzednich: wagą (są cięższe: ważą od 0,70 do 1,70 kg), wyglądem liści, które są szerokie, zielonożółte, nieowłosione i silnie pomarszczone i wyglądem główki, która jest zwarta, otwarta i rozszerzona u góry.

    KAPUSTA WŁOSKA - botaniczna odmiana kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest uprawiana od wieków. Znali i wysoko ją cenili starożytni Grecy i Rzymianie. Do Polski przywiozła ją królowa Bona i jest tu spożywana od czterystu lat. Smakiem i wartością odżywczą przewyższa kapustę białą.
    Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, fosfor, karoten, witaminę E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.
    Do najpopularniejszych odmian należą:
    Przodownica - najwcześniejsza ze wszystkich odmian, o małych, prawie kulistych, niekiedy lekko spłaszczonych, dość luźnych, żółtozielonych główkach z wyraźnie pofałdowanymi liśćmi wewnętrznymi;
    Vertus - dość późna odmiana o dużych, kulistych, nieco spłaszczonych, dość twardych, szarozielonych (z silnym nalotem woskowym) główkach dużych, wyraźnie unerwionych liści,
    Langendijker - odmiana bardzo późna o zielonych (z silnym nalotem woskowym), średniej wielkości, lekko spłaszczonych, niekiedy wydłużonych główkach dużych, wyraźnie i gęsto unerwionych liści.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34