Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

KUKURYDZA

    Kukurydza cukrowa, jednoroczna roślina zbożowa z rodziny traw, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa i Południowa. Prawdopodobnie została wyselekcjonowana z kukurydzy pastewnej. Kukurydzę cukrową uprawiali Indianie już przed przeszło pięcioma tysiącami lat. Do Europy dotarła na przełomie XV i XVI wieku, do Polski - w XVIII wieku. Obecnie największymi producentami kukurydzy są: Stany Zjednoczone, Chiny, kraje byłego Związku Radzieckiego oraz kraje położone w rejonie Morza Śródziemnego i Morza Czarnego.
    Częścią jadalną są nasiona umieszczone w kolbach o długości 10-20 cm ściśle otoczonych kilkoma warstwami błoniastych liści. Ziarna poszczególnych odmian znacznie się między sobą różnią kształtem, zabarwieniem, wielkością, ukształtowaniem powierzchni i konsystencją. Jest to bardzo cenna roślina o wszechstronnym zastosowaniu w żywieniu - zawiera wiele różnorodnych składników odżywczych, m.in.: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor (dużo), wapń, kwas nikotynowy, witaminy: B1, B2, C.
    Najpopularniejsze odmiany: Złota Karłowa, Jola SWHN, Golden Bantham, Piastowska.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34