Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

KWASY TŁUSZCZOWE

    Związki powstałe w procesie hydrolizy tłuszczów. Z punktu widzenia poprawnych zasad żywienia ważny jest podział na kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe nienasycone.
    W konwencjonalnej diecie zazwyczaj zbyt mało jest kwasów tłuszczowych nienasyconych, znajdujących się w tłuszczach roślinnych i w tłuszczu ryb morskich.
    Źródłem szkodliwych dla zdrowia (niebezpiecznych w nadmiarze) kwasów tłuszczowych nasyconychtłuszcze zwierzęce: smalec i masło. Szczególnie cenne dla organizmu są tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane z zewnątrz. NNKT to m.in.: kwas tłuszczowy arachidowy i gamma-linolenowy czyli GLA, występujący w nasionach wiesiołka i ogórecznika. Z ich nasion jest produkowana Boragoglandyna 100, cenny lek antymiażdżycowy.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Choroby biernych palaczy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34