Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

MARCHEW

    Marchew jadalna, dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych pochodzenia azjatyckiego, znana już w starożytności, lecz wówczas nie miała większego znaczenia w żywieniu, gdyż jej smak daleko odbiegał od smaku dzisiejszej marchwi. Dopiero w XVI wieku wprowadzona została do wykwintnej kuchnii, bowiem wtedy właśnie po długoletnich doświadczeniach wyhodowano odmianę charakteryzującą się lepszym smakiem. Od tego czasu marchew jest podstawową jarzyną we wszystkich kuchniach świata. Korzeń marchwi ma długość ok. 35 cm i grubość od 3 do 6 cm, kształt cylindryczny, stożkowaty lub wrzecionowaty o intensywnym czerwonopomarańczowym zabarwieniu.
    Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: owocowe, nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, inozyt, cholinę.
    Marchew jest wyjątkowo łatwo strawna. Najbardziej znane odmiany: Amager, Amsterdamska, Duwicka, Lenka, Londyńska, Nantejska, Perfekcja.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34