Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

MIETA

    czyli mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) z rodziny wargowych. Inne polskie nazwy ludowe: miętka czarna, miętkiew, miata. Jest rozpowszechniona w strefie umiarkowanej całej Europy i Ameryki Północnej. Znanych jest około dwudziestu pięciu gatunków tej rośliny, z czego osiem rośnie dziko w naszym kraju. Mięta pieprzowa "Mitcham" jest krzyżówką dziko rosnącej mięty nadwodnej i zielonej, w związku z czym nie występuje w stanie naturalnym, lecz jest uprawiana od XVIII w. na terenie całej Europy, Ameryki Północnej, Azji, Australii. Do Polski "Mitcham" przywędrował po pierwszej wojnie światowej i zyskał popularność dzięki wysokiej zawartości olejku oraz ciekawej kompozycji zapachowej.
    Mięta jest byliną o czterokanciastej, purpurowo nabiegłej, wysokiej do dziewięćdziesięciu centymetrów, od nasady rozgałęzionej i gęsto ulistnionej łodydze. Ułożone nakrzyżlegle liście są ciemnozielone, jajowato podługowate, ogonkowe, ostro zakończone, brzegiem ząbkowane, z obu stron pokryte gruczołkami olejkowymi. Nerwy na górnej stronie blaszki liściowej są wgłębione, a na dolnej - wypukłe. Kwiatostany złożone z drobnych, liliowofioletowych lub czerwonawych kwiatów tworzą się na szczytach pędów w kształcie nibykłosków, ułożonych w okółkach. Cała roślina charakteryzuje się bardzo silnym, orzeźwiającym i chłodzącym, mentolowym zapachem. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Wymaga gleby próchniczej, wilgotnej, zasadowej. Lubi słońce, osłonięta przed wiatrem zawiera więcej olejku.
    Mięta pieprzowa nigdy nie zawiązuje nasion. Posiada silnie rozbudowany system korzeniowy składający się z głęboko sięgających korzeni i rozłogów (pewnego rodzaju kłączy). Rozłogi te wytwarzają się w lipcu i sierpniu w miejscu szyjki korzeniowej i mogą być nadziemne lub podziemne. Nadziemne są dłuższe, zielonawe i ulistnione, a podziemne - żółtawo-białe, krótsze, bezlistne z wyraźnymi węzłami wytwarzającymi korzenie. Na ogół zimą cała nadziemna część rośliny obumiera - zostają jedynie rozłogi podziemne, z których wiosną wykształcają się rozetki małych, okrągławych, silnie nabiegłych antocyjanem (czerwienią) liści. Miętę rozmnaża się z dziesięcio-, dwunastocentymetrowych sadzonek rozłogowych wysadzanych wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) wprost do gruntu, w rowki co 20 cm, na głębokości 6-8 cm i w rzędy co 30 cm.

Słowniczek Słowniczek Katar niejedno ma imię
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34