Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

MLEKO

    Według dr. Bircher-Bennera powinno być dodatkiem do diety, a nie głównym pożywieniem. Zasługuje na miano "idealnej postaci pożywienia" tylko wtedy, gdy pochodzi od zdrowych krów karmionych organicznie uprawianą trawą i gdy może być spożywane nie gotowane i nie pasteryzowane. Najczęściej jednak mleko pochodzi od krów trzymanych w nienaturalnych warunkach, źle karmionych i chorych. Wówczas może być wypijane tylko po przegotowaniu lub pasteryzacji. Takie mleko jednak jest pozbawione wielu leczniczych właściwości, dla których mogłoby być włączone do diety leczniczej.
    W normalnej diecie odgrywa ono rolę dodatku, szczególnie jako pożywienie dostarczające łatwo strawnego białka o dużej wartości biologicznej zawierające znaczną ilość wapnia i witaminy B12. Mleko ułatwia również przygotowywanie różnych potraw. To samo odnosi się do produktów mlecznych. Lepszy jest ser śmietankowy niż dojrzewające, słone sery, a także jogurt czy zsiadłe mleko i maślanka niż gotowane mleko krowie, a to głównie ze względu na ich właściwości fermentacyjne i związane z tym korzystne działanie na bakterie jelitowe. Pożądane jest również jadanie świeżego, nie solonego masła.
    Zwierzęta dające mleko pite przez ludzi to głównie zwierzęta kopytne: bydło domowe, kozy, owce, klacze, bawolice, renifery, wielbłądzice, jaki, karibu, oślice.
    Na półkuli zachodniej nie znano dojenia przed wyprawą Kolumba. Mleko stanowi podstawowe pożywienie Hotentotów afrykańskich, Lapończyków europejskich, Todów w górach Nilagiri w prowincji Madras w Indiach i licznych plemion pasterskich Azji Środkowej, natomiast nie istniało w jadłospisie Chińczyków, Japończyków, wyspiarzy Polinezji i Melanezji.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Choroby biernych palaczy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34