Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

MÜSSLI BIRCHERA

    czyli owsianka z surowymi owocami.
    Pierwotnie nazywała się po prostu daniem owocowo-dietetycznym. W czasach Bircher-Bennera była znana jako "danie". Pojawiała się na stole tak często i w tak dużej ilości, że stała się w Szwajcarii synonimem jedzenia, czymś podobnym do "chleba codziennego". Propagując swoje müssli dr Bircher-Benner przyczynił się do odrodzenia starego zwyczaju. Niegdyś w części Szwajcarii, gdzie uprawiano owoce, było przyjęte jadanie lżejszych posiłków w postaci pewnego rodzaju owsianki owocowej, szczególnie na kolację. Składała się ona z owoców, różnych kasz i mleka. Stara angielska potrawa z pszenicy - frumenty i szkocka z owsa - porridge opierają się na tej samej tradycji. Owoce, stosownie do pory roku - jabłka, gruszki, jagody i owoce suszone - z pszenicą, owsem lub żytem i surowym mlekiem prosto od krowy tworzyły razem jedną z najstarszych i najbardziej naturalnych dietetycznych kombinacji. Orzechy były dodatkiem dopełniającym tę doskonałą całość - zmielonymi orzechami należy tylko posypywać potrawę, a nie mieszać z nią. W tamtych czasach ludzie mieli mocne zęby, a zboża były często jadane w postaci całych ziaren. Gdy dr Bircher-Benner rozpoczynał praktykę lekarską, ta stara tradycja była już prawie zapomniana, ponieważ owoce, a zwłaszcza owoce surowe były zdyskredytowane zarówno w Szwajcarii, jak i w innych krajach. Jadano je w postaci słodkich deserów, przerabiano na napoje alkoholowe (np. jabłecznik, wina owocowe, spirytus). Ludzie z wrażliwym żołądkiem unikali świeżych owoców, chociaż w rzeczywistopści byli tymi, którym były one najbardziej potrzebne. Müssli Birchera zachwalane początkowo przez jego pacjentów, zyskało dużą popularność i zaczęto podawać je w restauracjach - w ten sposób znów stało się szwajcarskim daniem narodowym. Obecnie müssli jest delikatniejsze i bardziej apetyczne niż tamta stara, wiejska potrawa. Kompozycja potrawy odpowiada naszej wiedzy o nowoczesnej, naukowej dietetyce. Jest to odświeżająca, smaczna i kompletna sama w sobie potrawa - wszystkie składniki odżywcze są w niej obecne we właściwych proporcjach. Orginalne przepisy na müssli opracowane przez dr Bircher-Bennera należy raczej traktować jak receptę, niż przepis kulinarny.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34