Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

NASIONA

    Organy rozsiewania, diaspory o charakterze przetrwalnikowym u roślin nasiennych. Powstają z zalążka, zwykle po procesie zapłodnienia. Z zapłodnionej komórki jajowej tworzy się zygota, a z niej zarodek, podstawowa część nasienia, zawiązek nowego organizmu. Na jego biegunie mikropylarnym powstaje korzeń zarodkowy oraz część podliścieniowa, czyli hipokotyl. Na biegunie zwróconym ku chalazie powstają liścienie zarodka. U nagonasiennych tworzy się kilka liścieni, u dwuliściennych dwa ustawione bocznie, a między nimi powstaje zawiązek wierzchołka wzrostu pędu. U jednoliściennych kształtuje się tylko jeden liścień, umieszczony szczytowo, a wierzchołek wzrostu pędu leży na osi bocznie. W nasieniu wykształca się ponadto tkanka zapasowa, czyli bielmo (endosperma), magazynująca substancje zapasowe, rozwijająca się w nasieniu. Bielmo służy do odżywiania rozwijającego się w nasieniu zarodka. Może ono zostać całkowicie zużyte przez zarodek, albo przekształcić się w tkankę zapasową nasienia, z której zarodek korzysta w początkowych etapach kiełkowania. Substancje magazynowane w bielmie to: skrobia, tłuszcze i białka zapasowe. Ponadto u niektórych gatunków substancją zapasową są hemicelulozy magazynowane w ścianie komórkowej. Z zarodka wykształconego w nasieniu wskutek kiełkowania powstaje kiełek (plantula). Nasienie pobiera wodę, pęcznieje, pęka łupina nasienna i zarodek wydostaje się na zewnątrz. Podczas kiełkowania najpierw wydostaje się z nasienia korzeń zarodkowy (radykula) wraz z częścią podliścieniową (hypokotylem). Liścienie zawierają duże ilości substancji zapasowych zużywanych przez rozwijający się zarodek. Kiełki to bardzo młode stadia rozwojowe siewki i w tej właśnie postaci powinny być zjadane nasiona rzodkiewki, soczewicy, soi, pszenicy, żyta, słonecznika i inne. Jedynie rzeżuchę spożywamy w formie siewek - jako młodocianą roślinę nasienną. Pęd główny siewki wykształca na szczycie wierzchołek wzrostu, a w swej najniższej części liście zarodkowe, czyli liścienie.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34