Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Cuda natury


Tajemniczy pierwiastek
Piękne włosy, zdrowa cera
Przepis na drożdżową maseczkę
Odporność na choroby zakaźne
Wiecznie młodym być?
Erotyczne mięczaki, seksowne skorupiaki
Cynk? Tylko naturalny!
"Cynkowa" dieta
Tabelka 1: zawartość cynku w produktach
Tabelka 2: zawartość cynku w warzywach
Ważne informacje
Quiz
Słowniczek

    W organizmie człowieka występują dwa rodzaje pierwiastków: MAKROELEMENTY (ok. 99%), czyli pierwiastki podstawowe (tlen, węgiel, wodór, azot, wapń, fosfor, potas, siarka, chlor, magnez) i MIKROELEMENTY (ok.1%), czyli pierwiastki śladowe, zwane metalami śladowymi (m. in. żelazo, miedź, jod, kobalt, mangan, fluor). Spośród 18 pierwiastków śladowych jednym z najcenniejszych jest CYNK.


    Jeszcze do niedawna niewiele wiedziano na jego temat. Polskie podręczniki medyczne wydane w latach 70. pomijają ten ważny mikroelement. Kilka lat temu pojawiły się pierwsze duże artykuły na temat tego pierwiastka w specjalistycznych publikacjach. Obecnie, zachęceni rewelacyjnymi odkryciami, pracują nad nim naukowcy w kilku wysoko rozwiniętych krajach, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Japonii. Badania odkrywają coraz to nowe tajemnice, jakie kryje w sobie ten niedoceniany dotychczas cud natury. Dzięki nim już wiadomo, że ten niezwykły metal bierze udział w metabolizmie komórkowym. Jako koenzym wielu enzymów jest niezbędny w przemianie białkowej i węglowodanowej. Przyspiesza gojenie ran zewnętrznych i wewnętrznych, pomaga w leczeniu depresji, schizofrenii, stanów agresji (cynk odkłada się w mózgu), warunkuje też prawidłowy wzrost, zdrowy stan paznokci, skóry, kości i włosów (cynk magazynuje się w tkance kostnej, skórze i włosach), zapewnia właściwe funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych i układu nerwowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego - zwłaszcza gruczołów płciowych i trzustki - cynk kumuluje się w spermie, gruczole krokowym (prostacie), a także wchodzi w skład insuliny (badania przeprowadzone na cukrzykach wykazały poważne niedobory cynku). Niedobór cynku upośledza sprawność umysłową, przede wszystkim pamięć, koncentrację uwagi, a także powoduje zwyrodnienie plamki żółtej - centralną część siatkówki oka. Cynk pobudza działanie enzymów istotnych dla właściwego funkcjonowania komórek siatkówki. Jest pomocny w obniżaniu poziomu cholesterolu w organizmie.


    Zmiany dermatologiczne wywołane niedoborem cynku to łysienie plackowate i złośliwe, łamliwość włosów oraz choroby skóry, m. in. trądzik młodzieńczy, krostkowy i ropowiczy, zapalenie skóry. Źródłem cynkudrożdże, zwłaszcza drożdże piwne, które w przypadku chorób skóry i włosów dobrze jest stosować także zewnętrznie, w formie np. maseczek.

    Łyżeczkę drożdży rozprowadzamy szklaną szpatułką z kilkoma kroplami przegotowanej wody albo witaminy C lub A (do kupienia w aptece: wit. C w ampułkach, wit. A w kroplach) i nakładamy na twarz. Odpowiednio większą ilość przygotowujemy na włosy.
    Skuteczne są również drożdżowe kąpiele: do wanny wlewamy kostkę drożdży rozpuszczonych w litrze wrzątku.
    Skuteczność cynku w leczeniu trądziku i innych chorób skóry bierze się m.in. stąd, że pierwiastek ten hamuje wzrost bakterii. Już w starożytnym Egipcie drożdże spożywano i stosowano zewnętrznie przeciwko egzemom, liszajom, grzybicom, łuszczycy i trądzikowi. Jeśli chodzi o przyjmowanie wewnętrzne drożdży, nie zjadamy ich w stanie surowym, ponieważ soki trawienne chronią je w żywej postaci. Tak więc zjadanie żywych drożdży nic nie daje. Należy je pić w formie naparu: łyżeczkę drożdży, najlepiej piwnych, zalewamy niepełną szklanką wrzątku i po ostygnięciu wypijamy.
    Nasze prababcie stosowały ciepłe maseczki z rozgniecionych na papkę ugotowanych ziemniaków i marchewek, ale kiedyś warzywa te zawierały więcej cynku (nieskażona gleba, zero chemii w uprawie) niż obecnie. Dziś zastąpiły je maseczki z bezpiecznej morskiej "gleby" - z alg i błota z morza martwego. Do przemywanie twarzy (no i oczywiście do picia) dobrze jest używać świeżo wyciśniętego soku z zielonego groszku, kapusty, ogórka, selera - jarzyny te zawierają najwięcej cynku ze wszystkich warzyw.

...ciąg dalszy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34