Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Cuda natury


Tajemniczy pierwiastek
Piękne włosy, zdrowa cera
Przepis na drożdżową maseczkę
Odporność na choroby zakaźne
Wiecznie młodym być?
Erotyczne mięczaki, seksowne skorupiaki
Cynk? Tylko naturalny!
"Cynkowa" dieta
Tabelka 1: zawartość cynku w warzywach
Tabelka 2: zawartość cynku w produktach
Ważne informacje
Quiz
Słowniczek


   (zawartość cynku w warzywach)
    Spośród 70 warzyw tylko 21 zawiera cynk - w postaci soli.
ProduktZawartość cynku
w 100g produktu
[mg]
cebula1,4
groszek zielony1,32-5,0
chrzan1,0
czosnek1,0
brukselka0,87
buraki ćwikłowe0,28-0,90
endywia0,34
pory0,31
seler zwyczajny0,31
szpinak warzywny0,3-0,9
pomidory0,24
kalafior0,23
cykoria0,19
kapusta biała0,16-1,5
kapusta czerwona0,16-1,5
ogórki0,16
marchew0,1-3,6
sałata głowiasta masłowa0,18-1,1
rzodkiewka0,16
ziemniaki0,02-0,4
fasola szparagowa0,012



   (zawartość cynku w miligramach w produktach)
ProduktIlośćZawartość cynku [mg]
ostrygi wędzone85 g103
ostrygi surowe100 g63
duszone mięso85 g7
wątroba cielęca gotowana85 g7
indyk pieczony100 g5
mięso kraba gotowane2 średnie kraby4
pestki dyni30 g3
    Większość przetworów zbożowych zawiera ok. 4 mg cynku w porcji.



    Mikroelementy to pierwiastki chemiczne w śladowych ilościach niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych, a w większych ilościach toksyczne. Stąd liczne niegdyś zatrucia spowodowane używaniem cynkowych naczyń. Dawka, zwana megadawką, wywołująca objawy zatrucia, wynosi 2 gramy.
    Jeśli żywność pochodzi z terenów ubogich w cynk, jego poziom jest jeszcze niższy. Kupując warzywa, nie wiemy, na jakich glebach były uprawiane. Dlatego, niestety, warzywa nie są pewnym źródłem nawet tak minimalnych ilości tego pierwiastka. Jedynym pewnym i bogatym jego źródłem są owoce morza, co nie jest dobrą wiadomością dla tych wegetarian, którzy ściśle przestrzegają jarskiej diety.
    Ponieważ cynk w warzywach występuje w postaci rozpuszczalnych w wodzie soli, nie należy jarzyn zbyt długo gotować. Lepiej spożywać je w formie sałatek (polanych sosem z: oliwy z oliwek, cytryny i musztardy ziarnistej), soków lub duszone w oliwie z oliwek i soku własnym. Z najnowszych badań wynika, że oliwa z oliwek jest jedynym bezpiecznym tłuszczem! Warto wykorzystywać wywary z gotowanych jarzyn.
    Najwięcej cynku występuje w pszennym chlebie razowym. Chleb ten ma o 38% cynku więcej niż biały chleb pszenny. W chlebie żytnim zawartość cynku jest mniejsza niż w ciemnym pszennym i większa niż w białym pszennym.

Małgorzata E. Malicka



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34