Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

PATISONY

    Jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych, której ojczyzną jest południowa część Ameryki Północnej. Patisony są szeroko rozpowszechnione w krajach Zachodniej Europy, w Czechach i na Słowacji oraz w krajach byłego Związku Radzieckiego. W Polsce warzywo to uprawia się od niedawna.
    Owoce patisona są płaskie z pofałdowanymi brzegami barwy białej, niekiedy z lekkim zielonkawym odcieniem (grubość: 4-6 cm; średnica: 8-12 cm). Pod nieco twardą skórką znajduje się biały lub kremowy miąższ z licznymi, łatwymi do usunięcia pestkami. Warzywo zbiera się po 8-10 dniach od zawiązania owocu, a po 5 tygodniach od wysiania. Patisony zawierają m.in.: wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34