Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

RZEPA

    Jest jednoroczną rośliną warzywną z rodziny krzyżowych. Jej ojczyzną jest prawdopodobnie Azja lub rejon Morza Śródziemnego. Warzywo to znano i ceniono w starożytności - zarówno w Grecji, jak i Rzymie. Obecnie rzepa jest szczególnie doceniana w Europie Zachodniej. Popularna jest również w Stanach Zjednoczonych. W Polsce uprawia się ją od dawna - od okresu przedpiastowskiego. Dopiero w wieku XIX wyparł ją ziemniak.
    Częścią jadalną warzywa jest kulisty, podługowaty lub spłaszczony, mięsisty, soczysty, łagodny i słodki korzeń spichrzowy barwy białej, żółtawej lub ciemnożółtej, zależnie od odmiany.
    Rzepa zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy. To wartościowe warzywo ma też zastosowanie w lecznictwie ludowym, np. w leczeniu robaczycy.
    Najbardziej znane odmiany: Holenderska Biała, Goldball, Teltowska, Schneeball.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34