Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

RZODKIEW (BIAŁA I CZARNA)

    Jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią z rodziny krzyżowych. Pochodzi prawdopodobnie z Chin. Szeroko rozpowszechniona w rejonie Morza Śródziemnego. Znano ją w Egipcie 4 tysiące lat temu - posilali się nią robotnicy pracujący przy wznoszeniu piramid. Była też spożywana w starożytnym Rzymie i Grecji. O rzodkwi pisali: Herodot, Pliniusz, Teofrast i Dioskurdes. W średniowieczu uprawiana była w całej Europie, gdyż znalazła uznanie wśród pospólstwa. Część jadalną stanowi zgrubiały korzeń: kulisty, owalny lub stożkowaty o białej, czarnej lub fioletowej skórce - zależnie od odmiany. Warzywo ma biały miąższ o smaku zbliżonym do popularnych - małych i czerwonych - rzodkiewek.
    Rzodkiew zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, witaminę B1, B2, PP i C, glikozydy gorczycowe, rafaninę i rafanozynę A. Ma działanie zasadotwórcze i moczopędne oraz reguluje przemianę materii.
    Najbardziej znane odmiany to: Majowa Biała, Murzynka, Monachijska Biała, Ostergruss Owalna, Ostergruss Półdługa Różowa.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34