Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

RZODKIEWKA (CZERWONA)

    Jednoroczna roślina spokrewniona z rzodkiewką zwyczajną z rodziny krzyżowych pochodzącej z Azji Wschodniej, skąd rozprzestrzeniła się do innych części świata. Hodowana jest głównie w szklarniach, inspektach i ogrodach. Częścią jadalną rośliny jest zgrubiały korzeń oraz młode listki. Zabarwienie rzodkiewki może być czerwone do szkarłatnego lub białe, różowe, albo dwubarwne - białe u dołu, czerwone lub szkarłatne u góry. Miąższ jest biały, a u odmian o skórce ciemnoczerwonej część miąższu jest zabarwiona na czerwono.
    Rzodkiewki są bogate w: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy i pantotenowy, witaminę B6, C, kwas cytrynowy.
    Najbardziej znane odmiany to: Szkarłatna z Białym Końcem, Sopel Lodu, Ognista Kula, Różowa Biała, Gaudry.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34