Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SAŁATA

    W handlu dostępne są gatunki:
    SAŁATA GŁOWIASTA MASŁOWA,
    SAŁATA KRUCHA,
    SAŁATA RZYMSKA.

    SAŁATA GŁOWIASTA MASŁOWA należy do rodziny złożonych. Jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji rozwijającą się prawidłowo tylko w niezbyt wysokiej temperaturze i tworzącą - bardziej lub mniej uformowane - główki. Wysoka temperatura powoduje przedwczesne wydłużenie się łodygi oraz gorzknięcie liści, co obniża jakość. Sałata dobrej jakości ma listki delikatne, kruche o intensywnym jasnozielonym zabarwieniu. Gatunek tej sałaty zaliczany jest w Polsce do najpopularniejszych warzyw i występuje w obrocie handlowym przez cały rok (od maja do października z uprawy gruntowej, potem - szklarniowej).
    W krajach Europy Zachodniej i w rejonie Morza Śródziemnego ceniono sałatę już w starożytności ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i smakową. W Polsce pojawiła się na stołach Władysława Jagiełły, lecz bez wielkiego powodzenia.
    Sałata działa odkwaszająco na organizm, ułatwia także procesy trawienia. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, witaminę B6, witaminę C.
    Najpopularniejsze odmiany to: Boettnera, Brillant, Bronowicka, Rakowicka, Rheingold.
    Sałata należy do warzyw bardzo nietrwałych, toteż zbierać się ją powinno rano lub wieczorem, najlepiej w dni pochmurne. Warzywo to należy przechowywać w pomieszczeniach ciemnych, chłodnych i wilgotnych, co przedłuża jego świeżość.

    SAŁATA KRUCHA - jest jedną z najpopularniejszych na świecie sałat. Charakteryzuje się dużymi (nawet kilogramowymi) główkami o kruchych liściach zawierających znaczne ilości różnorodnych witamin i innych składników odżywczych. Na rynku jest dostępna od późnej wiosny do wczesnej jesieni, kiedy brakuje już sałaty masłowej. Dodatkową zaletą tej sałaty jest możliwość przechowywania w lodówce przez kilka dni bez straty wartości smakowych. Dobrze znosi transport.
    Zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten, witaminę B1, B2, PP, C.
    Do bardziej znanych odmian należy m.in.: Climax o ciemnozielonych silnie falistych liściach; Golden State D o żółtozielonych bardzo smacznych liściach; Francisco i Calmar.
    Poszczególne odmiany różnią się między sobą zarówno składem chemicznym, wyglądem, jak i smakiem.

    SAŁATA RZYMSKA - jest odmianą botaniczną sałaty, znaną i szeroko rozpowszechnioną w wielu krajach świata, głównie w Europie Zachodniej. Znacznie się różni od powszechnie uprawianej u nas sałaty głowiastej masłowej kształtem liści i główki oraz smakiem: jest gorzkawa, mniej delikatna. Liście sałaty rzymskiej są sztywne, ciemnozielone (zasobniejsze w witaminy) lub żółtozielone (delikatniejsze w smaku), grube, mięsiste, symetrycznie unerwione, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone, u góry zaokrąglone.
    Sałata ta tworzy zwarte wydłużone główki wysokości od szesnastu do dwudziestu sześciu centymetrów i ciężarze od czterdziestu do siedemdziesięciu dekagramów. Jest cennym warzywem - zawiera znaczną ilość witamin (karoten, B1, B2, PP, C), składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo) i jest lekkostrawna.
    Do najczęściej uprawianych odmian należą: Paryska Żółta, Kasselska, Trianońska, Krwistoczerwona Zimowa.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34