Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SALSEFIA

    Owsiane korzonki, korzenie jednorocznej lub dwuletniej rośliny o nazwie kozibrod parolistny z rodziny złożonych, podrodziny języczkowatych pochodzącej z obszaru Morza Śródziemnego, gdzie była znana już w czasach starożytnych. W Europie zaczęto ją uprawiać w średniowieczu, największą popularność zdobyła w XV i XVI wieku. Salsefię zalicza się do bardzo wartościowych warzyw pod względem smakowym i odżywczym. Od kilkunastu lat wypiera ją smaczniejsza skorzonera. Do spożycia przeznacza się żółtawy lub szarawy korzeń długości od 15 do 30 cm i średnicy od 2 do 3,5 cm, o białym miąższu w smaku przypominającym pietruszkę.
    Salsefia zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C.
    W obrocie handlowym warzywo występuje od października do lutego. W Polsce uprawiana jest odmiana Mamut o grubym, krótkim, tępo zakończonym korzeniu.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34