Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SELER

    Seler zwyczajny, korzenie dwuletniej rośliny warzywnej z rodziny baldaszkowatych. W pierwszym roku wegetacji seler wytwarza zgrubiały korzeń i liście, w drugim roku - kwiaty i owoce. Liście są ciemnozielone i błyszczące, dolne - częściowo pierzastodzielne, trzysieczne i ząbkowane, natomiast górne - trzydzielne. Owocem jest mała rozłupnia rozpadająca się na dwie rozłupki.
    Seler pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie był znany i ceniony w starożytności, zwłaszcza w Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie rozpowszechniony jest również w Azji, Afryce, Ameryce i Europie.
    Seler jest bardzo bogaty w składniki odżywcze, zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: E, K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i foliowy. Zawiera też olejki eteryczne (limonen, selinen, sedanolit), flawonoid apinne i furanokumaryny. Świetnie nadaje się do suszenia.
    Do najbardziej znanych odmian należą: Alabastrowy, Jabłkowy, Odrzański, Praski Olbrzymi.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34