Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SKORZONERA

    Czarne korzonki, korzenie wężymordu, wieloletniej rośliny z rodziny złożonych pochodzącej z południowej i środkowej Europy. Skorzonera jest uprawiana dopiero od przełomu XVI i XVII wieku, przedtem spełniała rolę leczniczą jako środek przeciwko jadowi żmii. Obecnie uchodzi za doskonałe warzywo o szerokim zastosowaniu kulinarnym, zwłaszcza w krajach Europy Zachodniej.
    Do spożycia przeznacza się korzeń o ciemnobrunatnej skórce, pod którą znajduje się biały, soczysty miąższ w smaku zbliżony do szparagów. Warzywo osiąga długość do 30 cm przy średnicy od 3 do 4 cm. Kształt i wielkość skorzonery zależą od warunków uprawy i odmiany. We Francji spożywa się również młode listki. Skorzonera dojrzewa na jesieni, ale w gruncie może pozostać do przymrozków.
    To cenne pod względem odżywczym i smakowym warzywo zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy.
    Najbardziej popularne odmiany to: Rosyjska Olbrzymia, Jednoroczna Olbrzymia, Czarny Piotruś, Wulkan, Schwarze Peter, Einjahrige Riesen.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34