Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SKROBIA

     (C6H10O5)n; szeroko rozpowszechniony w przyrodzie polisacharyd, czyli wielocukier stanowiący materiał zapasowy roślin gromadzony w formie ziaren w liściach, nasionach, owocach, korzeniach, bulwach i rdzeniu łodygi.
    Jest to bezbarwny proszek trudno rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w alkoholu i eterze, służący m. in. w kosmetyce do wyrobu pudrów i talków. Skrobia jest surowcem do otrzymywania glukozy, alkoholu etylowego, jest również stosowana jako klej i krochmal.
    W zależności od pochodzenia rozróżnia się skrobię ziemniaczaną, pszenną, kukurydzianą itp. Różnią się one wielkością i kształtem ziaren. Ziarna skrobi mają średnicę 2-120 µm, zależnie od pochodzenia mają różne właściwości i wygląd. Skrobia hydrolizuje wyłącznie na alfa-D-glukozę, lecz nie jest jednorodnym chemicznie związkiem - składa się z dwóch polisacharydów odmiennie zbudowanych: z amylozy łatwiej rozpuszczalnej w wodzie i amylopektyny, z reguły w stosunku ilościowym 22-30% : 70-78%.
    Skrobia tworzy roztwory koloidowe. Jednoprocentowy roztwór wodny skrobi jest używany do wykrywania jodu cząsteczkowego, z którym tworzy zabarwienie niebieskie w wyniku adsorpcji jodu na cząstkach skrobi. W trakcie hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy polisacharydowe tworząc kolejno:
    amylodekstryny (barwiące się J2 na niebiesko),
    erytrodekstryny (barwiące się J2 na czerwono),
    achrodekstryny (nie barwiące się J2) i
    maltozę i glukozę.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Choroby biernych palaczy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34