Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

ŚLINA

    Ślina wydzielana jest przez trzy pary głównych gruczołów ślinowych, tzw. ślinianek. Wyróżnia się: ślinianki przyuszne, podjęzykowe i podszczękowe. Oprócz głównych ślinianek w jamie ustnej znajduje się mnóstwo drobnych gruczołów ślinowych. Wydzielanie śliny jest odruchowe i rozpoczyna się albo nasila w wyniku zadziałania na organizm odpowiednich bodźców.
    Zasadniczym bodźcem dla wydzielania śliny jest podrażnienie receptorów smakowych jamy ustnej przez dostający się tam pokarm. Receptory te są zakończeniami czuciowymi nerwu językowego. Stan pobudzenia przenosi się za pośrednictwem czuciowych włókien nerwowych do rdzenia przedłużonego i tam, w ośrodku odruchu, przekazywany jest odśrodkowym włóknom wydzielniczym. Włókna te stanowią gałązki nerwu twarzowego lub językowo-gardłowego. Za ich pośrednictwem stan pobudzenia dochodzi do ślinianek i powoduje wydzielanie śliny. Mechanizm ten jest odruchem bezwarunkowym i stanowi główny mechanizm wydzielania śliny. Wydzielanie śliny może się jednak rozpocząć jeszcze przed dostaniem się pokarmu do jamy ustnej. Bodźcem wydzielniczym może być bowiem również sam widok pokarmu, jego zapach lub opis, czy też sama myśl o jedzeniu. W przypadkach wydzielania się śliny tylko pod wpływem widoku, zapachu, pokarmu czy też bodźców słownych i wyobrażeń mamy do czynienia również z mechanizmem odruchowym - nie jest to jednak odruch bezwarunkowy, lecz odruch warunkowy.
    SKŁAD i DZIAŁANIE ŚLINY.
    Ślina składa się z 98,5-99% wody i z 1-1,5% ciał nieorganicznych i organicznych.
    Ciała nieorganiczne to m.in. sole potasu i wapnia.
    Do ciał organicznych należą: mucyna oraz enzymy: ptyalina i maltaza. Mucyna jest ciałem śluzowym. Pokrywając kęs pokarmowy czyni go śliskim i ułatwia jego połykanie. Enzym ptyalina działa na wielocukier skrobię (krochmal) zawarty w pokarmie i rozszczepia go na dwucukier maltozę. Z kolei enzym maltaza rozszczepia maltozę na jednocukier glikozę. Ze względu na krótki czas przebywania pokarmu w jamie ustnej (zazwyczaj 15-18 sek, chyba, że ktoś należy do "sekty" Horacego Fletchera i docenia wagę trawienia w jamie ustnej) ptyalina i maltaza mogą rozłożyć tam jedynie niewielkie ilości skrobi na ciała prostsze. Enzymy te mogą jednak działać jeszcze przez pewien czas w żołądku, dokąd dostają się wraz z kęsem pokarmowym wymieszanym ze śliną.
    Skład śliny wydzielanej przez różne ślinianki jest różny. Ślinianki przyuszne wydzielają np. ślinę ubogą w mucynę, natomiast w ślinie wydzielanej przez ślinianki podjęzykowe mucyny jest stosunkowo bardzo dużo. Ilość śliny wydzielanej na dobę przez organizm ludzki wynosi ok. 600-800 ml. Ilość wydzielonej śliny zależy od rodzaju spożywanego pokarmu. Przy spożywaniu pokarmu suchego ilość wydzielonej śliny jest większa niż przy spożywaniu pokarmu płynnego.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34