Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SOCZEWICA

    Nasiona jednorocznej lub dwuletniej rośliny strączkowej - soczewicy jadalnej (Lenes esculenta) z rodziny motylkowatych, pochodzącej z Azji, a uprawianej w wielu krajach świata, m.in.: w krajach byłego Związku Radzieckiego, Indiach, Europie (głównie w rejonie Morza Śródziemnego), Afryce, Ameryce Południowej. Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - znano ją już cztery tysiące lat temu. Ceniona była również w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie, choć uchodziła w tych krajach za pokarm dla ubogich. Warzywo to powraca do łask ze względu na wartości smakowe i odżywcze (dużo białka). Nasiona soczewicy są okrągłe, spłaszczone, obustronnie wypukłe, średnicy 3-9 mm, barwy zielonej przechodzącej w brunatną w miarę przedłużającego się okresu przechowywania.
    Najsmaczniejsza soczewica ma zabarwienie brązowe. Warzywo to zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminy: B1, B2, PP, C.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34