Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SÓL (KUCHENNA) - chlorek sodowy (NaCl).

    Biała, rozpuszczalna w wodzie substancja krystaliczna (temperatura topnienia 801° C, temperatura wrzenia 1413° C). Nasycony roztwór zawiera 40,7 g NaCl na 100 g H2O. W przyrodzie występuje jako minerał halit (sól kamienna), zwykle z domieszkami chlorków i siarczanów innych metali alkalicznych. Jest jednym z najważniejszych surowców chemicznych, z którego otrzymuje się wodorotlenek sodowy NaOH, chlor, sodę Na2CO3, siarczan sodowy Na2SO4 i inne.


Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Przyjazne leczenie dzieci
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Choroby biernych palaczy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34