Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

SZCZAW - szczaw zwyczajny (Rumax acetosa)

    Wieloletnia roślina zielona z rodziny rdestowatych (Polygonaceae) - występuje dziko na łąkach i w rowach całej Europy. Obok odmian dzikich są odmiany uprawne charakteryzujące się znacznie większymi liśćmi, a także delikatniejszym smakiem, co ma duże znaczenie kulinarne, zwłaszcza dla znawców. Szczaw można uprawiać w gruncie i pod szkłem - uprawiany w warunkach szklarniowych ma liście znacznie drobniejsze i jaśniejsze. Do spożycia przeznacza się wyłącznie lancetowate blaszki o równych brzegach, mięsiste, długości kilkunastu centymetrów i kilku centymetrów szerokości.
    Szczaw - poza wartościami odżywczymi - zawiera szkodliwy dla zdrowia szczawian potasu, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Nie powinny go jeść osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm, czy artretyzm. Szczaw zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminę C, kwas szczawiowy.
    Najbardziej popularne odmiany to: szczaw Wielkolistny, Wielki Belwilski, Lyoński.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Katar niejedno ma imię
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34