Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

TOKSYNY

    Substancje chemiczne o szkodliwym oddziaływaniu na organizmy żywe, powodujące zatrucia. Mechanizmem ich działania, identyfikacją i leczeniem zatruć spowodowanych toksynami zajmuje się nauka zwana toksykologią.
    TOKSYNY BAKTERYJNE - jady bakteryjne, substancje wydzielane przez bakterie na zewnątrz komórek (egzotoksyny) lub uwalniane po ich rozpadzie (endotoksyny). Działają specyficznie na różne układy (np. na układ pokarmowy) lub komórki organizmu (np. neurotoksyny).
    Wśród toksyn bakteryjnych wyróżnia się:
1. toksynę błoniczą, która jest czystym białkiem. Można w niej wyróżnić dwie frakcje: właściwą toksynę, będącą antygenem i powodującą powstawanie swoistych antytoksyn oraz substancję o charakterze enzymu ułatwiającego rozprzestrzenianie się toksyny w zakażonym ustroju;
2. toksynę tężcową, należącą do bardzo silnych jadów. Jest jedną z najlepiej poznanych egzotoksyn bakteryjnych i - podobnie jak toksyna błonicza - została otrzymana w postaci krystalicznej. Toksyna ta jest termolabilną proteiną rozkładaną przez enzymy proteolityczne i dzięki temu laseczka tężca nie działa chorobotwórczo przebywając w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt (laseczka tężca działa chorobotwórczo poprzez wydzialaną do otoczenia egzotoksynę);
3. toksynę erytrogenną, odpowiedzialną za objawy chorobowe w płonicy - powoduje m.in. charakterystyczną wysypkę płoniczą. Ma charakter białkowy o właściwościach antygenowych. Może być użyta do uodparniania czynnego;
4. toksyny wytwarzane przez gronkowce: szczególnie niebezpieczne są - wytwarzane przez niektóre szczepy gronkowców - enterotoksyny działające wybiórczo na przewód pokarmowy człowieka i powodujące ostre zatrucia pokarmowe. Enterotoksyny mają wysoką ciepłooporność i dlatego należy pamiętać, że zawierające je produkty żywnościowe nie nadają się do spożycia nawet po długotrwałym gotowaniu. Enterotoksyny są białkami i mają właściwości pełnych antygenów.

    EGZOTOKSYNY - wytwarzane przez pewne gatunki bakterii żywych rozpuszczalne substancje białkowe (produkt metabolizmu), które zostają wydalone do środowiska, np. do tkanki organizmu. Występują przeważnie u bakterii Gram-dodatnich. Egzotoksynę wykazał pierwszy Roux, potem Yersin u maczugowców (patrz: BAKTERIE) błonicy, następnie Behring i Kitasato u laseczek (patrz: BAKTERIE) tężca. Egzotoksyny są białkami ulegającymi zniszczeniu pod wpływem kwasów, enzymów trawiennych i temperatury 60° Celsjusza. Należą one do najsilniejszych ze znanych dotychczas substancji toksycznych. Unieczynnione pod wpływem formaldehydu (0,4-0,5%) w temperaturze 37° C tracą swoją zjadliwość w ciągu 6 tygodni nie tracąc właściwości antygenowych, dzięki czemu mogą być stosowane do szczepień w profilaktyce chorób zakaźnych (anatoksyna czyli toksoid).

    ENDOTOKSYNY - kompleksy glikolipopolipeptydowe (lipopolisacharydowe) występujące najczęściej u bakterii Gram-ujemnych w jednej z trzech warstw ściany komórkowej.
    Z końcem XIX wieku Klein wykazał, że drobnoustroje nie wytwarzające egzotoksyn również mogą wywierać działanie toksyczne na ustrój. Zawdzięczają to posiadaniu - znajdujących się wewnątrz komórki - endotoksyn. W odróżnieniu od egzotoksyn są słabo toksyczne, wytrzymują ogrzanie w temperaturze ponad 60° Celsjusza przez kilka godzin bez utraty toksyczności i nie można ich zmienić w toksoid - nie są antygenowo czynne, nie wywołują powstawania antytoksyn.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34