Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

TYMIANEK tymianek właściwy (Thymus vulgaris L.)

    Inne polskie nazwy: włoska macierzanka, macierzanka pospolita. Jest to krzewinka zielna, drobny półkrzew z rodziny wargowych pochodzący z krajów śródziemnomorskich, gdzie występuje na suchych, wapiennych, nasłonecznionych stokach górskich, uprawiany przede wszystkim w Europie, Ameryce i Afryce jako roślina olejkodajna i miododajna.
    Tymianek właściwy często mylony jest z macierzanką piaskową, która jest byliną zbliżoną pokrojem do tymianku, ale mniejszą i bardziej płożącą się. Różni się też zapachem.
    Tymianek ma - rozgałęzioną wzniesioną, u dołu drewniejącą - łodygę wyrastającą do czterdziestu centymetrów. Krótkoogonkowe lub siedzące, eliptyczne lub równowąskolancetowate, całobrzegie, od strony dolnej szarawo owłosione drobne liście wyrastają nakrzyżlegle parami. Drobne, grzbieciste, dwuwargowe kwiaty o różowoliliowej lub jasnofioletowej koronie są zebrane w pozorne okółki i tworzą szczytowe, skupione, groniaste kwiatostany. Cała roślina ma swoisty, aromatyczny, przyjemny zapach tymolowy. Jest łatwa w uprawie i może być siana w każdym ogródku i w skrzynkach balkonowych. Wymaga jedynie miejsc nasłonecznionych i ciepłych, o lekkiej glebie zasobnej w wapń. Można ją siać na rozsadniku lub wprost do gruntu w kwietniu, w rzędy co 30 cm, w ilości 2 g na 10 m2, na dobrze wyrównaną glebę. Nasiona należy lekko przyprószyć ziemią (do 5 mm) i ugnieść. Może też być wysiewana w domu, rzutowo do skrzyneczki lub doniczek. Wschodzi po 10-14 dniach. Początkowo rośnie powoli. Z rozsadnika lub skrzynki wysadza się do gruntu siedmio-, ośmiocentymetrowe siewki, w rozstawie 40 na 20 cm. Po posadzeniu trzeba je podlać. W późniejszym okresie tymianek jest wytrzymały na suszę. Początkowo wymaga też starannego odchwaszczania. Ziele ścina się na wysokości 8 cm nad ziemią tuż przed pełnią kwitnienia i powtarza cięcie w drugiej połowie sierpnia. W pierwszym roku uprawy można otrzymać tylko jeden zbiór, w następnych latach - dwukrotny. Zioła suszy się w miejscu ocienionym, przewiewnym, w temperaturze do 35° Celsjusza.

Słowniczek Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34