Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Zdrowie i uroda


Ananas - królewski owoc
Brzoskwinie
Cebula - naturalny lek przeciwzakrzepowy
Przepis na winko cebulowe
Przepis na syrop cebulowy
Przepis na sok cebulowy
Morela - owoc z niebiańskich gór
Pomarańcze
Pomidory - złote jabłka miłości
Quiz
Słowniczek


    Już niepełna szklanka soku z moreli zaspokaja dobowe zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C, a suszone owoce zawierają kilkadziesiąt razy więcej tej witaminy!
    Ojczyzną moreli są Chiny, a ściślej - Tienshan, czyli Niebiańskie Góry. W Europie owoce te były znane już w starożytności, ale dopiero po XVIII w. doceniono jej lecznicze właściwości. Obecnie najpiękniejsze morele rosną w Grecji, Hiszpanii i w Bułgarii. Uprawia się je także w Polsce - na południu i w środkowej części kraju. Są bogate w witaminę A, B, C i PP, mają dużo żelaza, fosforu, potasu. Rozdrobnione pestki moreli są składnikiem peelingów. Kiedyś, gdy peelingi nie były jeszcze znane, kobiety mieliły pestki moreli i z dodatkiem otrzymanego ostrego proszku myły tłustą, łojotokową skórę. Otrzymuje się z nich także olej morelowy stosowany w medycynie, a w Japonii - w kosmetyce. Kremy z olejem morelowym mają właściwości wygładzające. W Kraju Kwitnącej Wiśni szczególnie do pielęgnacji rąk najbardziej są cenione kremy rodzimej produkcji właśnie z olejem morelowym. Chociaż na naszym rynku nie ma tego typu kremów, możemy wygładzić sobie cerę domowym sposobem.
    Rozłupujemy pestki z 10 owoców i wyjmujemy z nich zawartość przypominającą migdały. Rozcieramy je dokładnie w ceramicznym moździeżu aptekarskim. Do roztartych "migdałów" dolewamy niewielką ilość przegotowanej gorącej wody mineralnej, mieszamy i zostawiamy na kilkanaście godzin. Po tym czasie mieszamy i wacikiem wtrzepujemy w twarz. Dobrze jest na ten zabieg wybrać dzień, kiedy nie musimy wychodzić z domu, by jak najdłużej nie zmywać twarzy. Leniwym polecam maseczkę z owoców - pestek nie wyrzucamy, może kiedyś, w wolnym czasie, zapragniemy zabawić się w "aptekarkę". Dobrze umyte morele (ich skórka jest mechata, przez co łatwo chwyta kurz i bakterie) należy rozpapciać w miseczce i nałożyć na twarz. Po przynajmniej 20 minutach (można dłużej) maseczkę zdejmujemy i przemywamy - najlepiej sokiem z moreli.


    Co najlepsze, to z Chin. Także pomarańcze. Pisano o nich w chińskich rękopisach sprzed 2200 lat p.n.e. Potem owoc ten powędrował do Syrii i Afryki, a w XV w. do Europy, gdzie początkowo był uprawiany jedynie w oranżeriach we Włoszech, Francji i Holandii. Nie można przecenić picia soku ze świeżych pomarańczy. Właśnie wkracza do nas jeden z lepszych zwyczajów na Zachodzie, gdzie na ulicach i w sklepach stoją specjalne urządzenia do wyciskania soku ze świeżych owoców. Podobnie zaczyna się już dziać w niektórych miastach w Polsce (np. w Krakowie na ulicach, w Warszawie w supermarketach). Sok z pomarańczy - z dodatkiem łyżeczki miodu lub bez - można również stosować zewnętrznie. Dobrze jest używać go do przemywania twarzy zamiast toniku. Duża zawartość witaminy C chroni cerę przed pękaniem naczynek krwionośnych, a te, które już są - likwiduje. Pozostałe "pomarańczowe" witaminy - P, A, B1 i B2 także sprzyjają naszej skórze - nie bez powodu wchodzą w skład wielu kremów.


    Uprawiali je Indianie w Środkowej i Południowej Ameryce. W XVI w. hiszpańscy żeglarze przywieźli je do Europy, gdzie podbiły hiszpańską i włoską kuchnię. Do Polski przywędrowały wraz z królową Boną. Włoskie "pomodori" czyli dosłownie - "złote jabłka" Francuzi nazwali "jabłkami miłości", gdyż przypisywano im takie same właściwości jak lubczykowi. Cudowne właściwości tych warzyw doceniane są od ponad 5 wieków. Zawierają niezbędne dla nas mikroelementy: sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan, podstawowe witaminy: A, B, C, E oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.
    I właśnie przede wszystkim z powodu tych ostatnich pomidor jest stosowany w kosmetyce.
    Sokiem wyciśniętym ze świeżego, dojrzałego pomidora pokrywamy twarz, po pół godzinie zmywamy. Maseczka ta, poza tym że oczyszcza, wygładza, rozjaśnia i głęboko nawilża skórę, a także ściąga pory, jest doskonałym naturalnym peelingiem. W naturalny sposób usuwa obumarłe komórki naskórka i stymuluje odnowę zawartego w skórze kolagenu i elastyny.
    Na bazie kwasów owocowych, które mają wybitnie odmładzające działanie na skórę, kilka światowych renomowanych firm kosmetycznych wyprodukowało kremy "nowej generacji". Również polska "Soraya" skorzystała z najnowszego osiągnięcia kosmetologów i wypuściła na rynek serię kosmetyków "AHA Skin Therapy", w której skład wchodzi tonik, mleczko i kremy. Za "Sorayą" poszła "Celia" i "Miraculum", oferując nam kremy z zawartością alfahydroksykwasów owocowych.


Małgorzata E. Malicka



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34