Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

WITAMINA A (A1 i A2) - akseroftol, retinol

    C20H29OH, alkohol dwuterpenowy, jasnożółta ciecz oleista lub żółte kryształy o temperaturze topnienia 62-64° C, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w tłuszczach oraz w benzenie, alkoholu, eterze i większości rozpuszczalników organicznych. Jest wrażliwa na działanie czynników utleniających. Występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych.
    W przewodzie pokarmowym powstaje z prowitamin, którymi są karoteny dostarczane w pokarmach roślinnych.
    Brak wit. A opóźnia normalny wzrost, powoduje uszkodzenia aparatu wzrokowego (we wczesnym stadium tzw. ślepotę nocną), suchość i łuszczenie się skóry, wypadanie włosów, zwiększa podatność na infekcje. Występuje m.in.w: tranie z wątroby dorsza i innych ryb. Jako prowitamina, czyli związek, z którego w organizmie tworzy się witamina (karoten) występuje w jarzynach, szczególnie w marchwi. Otrzymywana z produktów naturalnych i syntetycznie.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Tajemnice ukryte w miąższu
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Tajemnicza para uzdrowicieli: aloes
i vilcacora



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34