Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

WITAMINA C - kwas askorbinowy (askorbowy)

    Bezbarwne kryształy o temperaturze topnienia 190-192° C, o smaku kwaśnym, łatwo rozpuszczalna w wodzie, trudniej w alkoholu i acetonie.
    Wrażliwa na utlenianie (rozkłada się do produktów nieczynnych biologicznie). Występuje w owocach i jarzynach. Otrzymywana z produktów naturalnych lub syntetycznie - np. z glukozy.
    Brak witaminy C powoduje szkorbut, trudności w gojeniu się ran, zmniejszoną odporność na infekcje. Występuje w owocach (gł. cytrynach, jabłkach, dzikiej róży, pomidorach) i warzywach (gł. w papryce, sałacie, szpinaku).

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Katar niejedno ma imię
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Tajemnice ukryte w miąższu
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Tajemnicza para uzdrowicieli: aloes
i vilcacora



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34