Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

WITAMINA E

    Tokoferole, grupa związków wywodząca się z dihydrochromanu. Wielkocząsteczkowe fenole różniące się położeniem grup metylowych. Żółte oleje rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych, nierozpuszczalne w wodzie, trwałe do temperatury 200° C, nieodporne na działanie utleniaczy (trwalsze są estry tokoferoli). Witamina E otrzymywana jest głównie przez wyodrębnienie z kiełków nasion (przede wszystkim z kiełków pszenicy). Bierze udział w procesach oddychania tkankowego, wpływa na produkcję hormonów płciowych.
    Brak witaminy E powoduje zaburzenia czynności gruczołów płciowych i przebiegu ciąży.
    Występuje m.in. w: mące razowej, oliwie, warzywach liściastych, sałacie, nabiale, tłuszczu wieprzowym.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie i nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Tajemnice ukryte w miąższu
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych
Słowniczek Tajemnicza para uzdrowicieli: aloes
i vilcacora



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34