Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Słownik

ZIEMNIAK, KARTOFEL

    Jednoroczna roślina bulwiasta należąca do rodzaju Solanum z rodziny psiankowatych, której ojczyzną jest Ameryka Środkowa. Do Europy ziemniaki przywiezione zostały w połowie XVI w. przez hiszpańskich konkwistadorów. Początkowo uchodziły za egzotyczną roślinę ozdobną uprawianą w królewskich i magnackich ogrodach. Na szerszą skalę zaczęto ziemniaki uprawiać w Anglii, dokąd przywiózł je angielski admirał - sir Francis Drake. Lecz największe zasługi w rozpowszechnianiu tego warzywa miał Francuz Antoine Parmentier, twórca nowych odmian i wielu orginalnych przepisów kulinarnych. Do Polski trafiły dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przysłał je z Wiednia królowej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów. Gdy podano je po raz pierwszy w Wilanowie, nie wzbudziły entuzjazmu. Dopiero za panowania Augusta II ziemniaki zostały rozpowszechnione w całym kraju, a na początku XIX wieku uratowały większą część ludności od klęski głodu.
    Ziemniaki rozmnażają się wegetatywnie. Do spożycia wykorzystuje się bulwy występujące jako podziemna część łodygi służąca roślinie za magazyn składników zapasowych. Bulwy, w zależności od odmiany, mają kształt kulisty, owalny, wydłużony lub spłaszczony. Skórka może przybierać kolor jasnoszary, żółty, czerwony lub fioletowy o różnych odcieniach. Ziemniaki zawierają m. in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C; biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
    ZE WZGLĘDU NA CZAS DOJRZEWANIA ZIEMNIAKI DZIELI SIĘ NA:
    wczesne - czas zbioru: czerwiec, lipiec;
    średniowczesne - czas zbioru: sierpień;
    średniopóźne - czas zbioru: wrzesień;
    późne - czas zbioru: październik.
    ODMIANY JADALNE KLASYFIKUJE SIĘ TAKŻE WG TYPÓW KULINARNYCH:
    typ A - odmiany sałatkowe,
    typ B - odmiany wszechstronnego użytkowania,
    typ C - odmiany mączyste i dość suche,
    typ D - odmiany bardzo mączyste i suche (w wielu krajach nie zaliczane do jadalnych).
    Odmiany najczęściej uprawiane: Viola, Alma, Mazur, Pionier, Irys.

Słowniczek Słowniczek Odżywianie a nowotwory
Słowniczek Niezwykłe właściwości cynku
Słowniczek Energetyczna teoria całości pokarmowych



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34