Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Medycyna i żywienie


Okres utajenia
Przeciwrakowi "liderzy"
Skąd się biorą nitrozaminy?
Produkty wskazane
Produkty dozwolone
Kontrowersje buraczano-drożdżowe
Produkty zabronione
Smażenie surowo wzbronione
Zabronione napoje
Wskazane napoje
Antykancerogenna herbata
Diety dalekowschodnie
Sprawa aloesu
Pestki to nasiona, nasiona to życie
Tabelka 1: witamina A
Tabelka 2: witamina E
Tabelka 3: witamina C
Tabelka 4: zapobieganie poszczególnym rodzajom nowotworów
Quiz
Słowniczek

Nowotwory
w 30 procentach są wynikiem złego odżywiania. Wiedząc o tym, możemy im - chociaż częściowo - zapobiegać!
    Komórka nowotworowa osiąga stadium nieodwracalnych zmian przeciętnie po kilku latach. Klinicznie może być rozpoznana najwcześniej po około 8 latach. Jedynie w okresie utajenia, czyli wtedy, gdy o nim nie wiemy, nowotwór jest łatwy do zwalczenia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka, zastosujmy profilaktykę: przynajmniej raz, a najlepiej 2 razy w roku poddajmy się trzydziestodniowej diecie, w ramach której należy spożywać przede wszystkim produkty wskazane i rzadziej, w mniejszych ilościach, produkty dozwolone. Na produkty zabronione nie można nawet spojrzeć!


    Nowotwór jest klinicznie rozpoznawalny dopiero wtedy, gdy składa się z 1 mld komórek. Waży wówczas ok. 1 g. Taką masę osiąga po długim okresie rozwoju: 8 lat w przypadku raka piersi, 11 lat - raka oskrzeli, 15 lat - mięsaka! Okres utajenia jest najodpowiedniejszy, żeby zniszczyć nowotwór. Zanim liczba komórek rakowych wzrośnie do 1 tysiąca i zmiany nowotworowe się utrwalą, nowotwór jest podatny na zniszczenie. Do tego momentu rak może samoistnie się cofnąć - stąd zresztą nazwa tej choroby. Profilaktyka ma na celu działać w okresie utajenia, doprowadzając do odwrotu choroby i zabezpieczenia przed jej ponownymi atakami.


    Dieta "antyrakowa" jest uboga w tłuszcze, cukier i sól, bogata natomiast w witaminy: A, C, E, (karoten, kwas askorbinowy, tokoferol) oraz pierwiastki: magnez i selen, które uniemożliwiają rozwój komórek rakowych. Wymienione witaminy i pierwiastki są aktywnymi antyoksydantami, usuwającymi z organizmu jego poważnych wrogów - wolne rodniki, które są również kancerogenami. Witaminy C i A zapobiegają ponadto rakotwórczemu działaniu nitrozamin (zwanych też nitrozoaminami), które powstają w produktach spożywczych, a także tworzą się w przewodzie pokarmowym, w żołądku.
    Bardzo ważny w diecie przeciwrakowej jest selen, którego naturalnymi źródłami są owoce morza, kiełki pszenicy, otręby, tuńczyk, cebula, pomidory i brokuły.
    Wymienione produkty należy jeść długo, w skupieniu, dokładnie rozdrabniać, a następnie przeżuwać pokarm i połykać go dopiero wtedy, gdy osiągnie konsystencję płynną. Posiłek powinien trwać co najmniej pół godziny. Lepiej spożywać częściej mniejsze porcje niż rzadziej - większe.


    Nitrozaminy, które są kancerogenami, powstają z amin oraz z azotynów. Aminy (organiczne pochodne amoniaku) są naturalnymi składnikami żywności. Azotyny natomiast tworzą się w procesie redukcji azotanów, które występują w warzywach uprawianych na glebach użyźnianych nawozami azotowymi, potocznie nazywanymi saletrami (saletra sodowa zwana chilijską, saletra potasowa - indyjska, wapniowa - norweska, amonowa i saletrzak). Nagromadzone w roślinach azotany (czyli sole kwasu azotowego) pod wpływem enzymów komórkowych redukowane są do kancerogennych azotynów. Dlatego najlepiej spożywać warzywa z upraw ekologicznych, czyli tzw. biodynamicznych, w których nie stosuje się sztucznych nawozów. Ale ponieważ niewiele jest sklepów oferujących takie warzywa, należy pamiętać, żeby soki wypijać natychmiast po ich przygotowaniu. Wówczas tzw. bakterie redukujące nie zdążą przemienić azotanów w azotyny.

...ciąg dalszy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34