Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Medycyna i żywienie


Okres utajenia
Przeciwrakowi "liderzy"
Skąd się biorą nitrozaminy?
Produkty wskazane
Produkty dozwolone
Kontrowersje buraczano-drożdżowe
Produkty zabronione
Smażenie surowo wzbronione
Zabronione napoje
Wskazane napoje
Antykancerogenna herbata
Diety dalekowschodnie
Sprawa aloesu
Pestki to nasiona, nasiona to życie
Tabelka 1: witamina A
Tabelka 2: witamina E
Tabelka 3: witamina C
Tabelka 4: zapobieganie poszczególnym rodzajom nowotworów
Quiz
Słowniczek


    alkohol (poza wytrawnym czerwonym winem)
    coca-cola i pepsi-cola
    wszelkie oranżady i inne sztucznie barwione, słodzone i gazowane napoje
    W latach 80. uważano, że powstawaniu raka sprzyja również kawa. A tak wcale nie jest - wieloletnie badania, przeprowadzane także w Polsce, wykluczyły rakotwórcze działanie tego napoju - twierdzi prof. Witold Zatoński, ekspert Światowej Organizacji Zdrowia i Banku Światowego, autor ponad 250 publikacji naukowych.


    woda źródlana w dowolnej ilości
    wysokoprocentowe wytrawne wino czerwone - najwyżej szklanka dziennie
    napary z ziół (przede wszystkim z owoców jemioły, kasztanowca, głogu, dzikiej róży, dymnicy, pokrzywy)
    herbata, najlepiej zielona (w Azji, a przede wszystkim w Japonii uchodzi za napój przeciwrakowy)
    soki naturalne z warzyw (przede wszystkim z czerwonych buraków) i owoców.
    Do robienia soków nie należy używać sokowirówki. Zdaniem dr Maxa Gersona, specjalisty w dziedzinie diet przeciwnowotworowych, wysokie obroty rozbijają cząsteczki. Poza tym sokowirówki mają metalowe sitka, które niszczą witaminy. Soki najlepiej jest przygotowywać w sposób tradycyjny: owoce lub warzywa zetrzeć na drobnej - koniecznie plastikowej, nigdy metalowej - tarce i z utartych wycisnąć sok przez gazę lub nylonowe sitko.


    Dlaczego napar z herbaty ma działanie przeciwnowotworowe?
    Ziele to wśród wielu witamin posiada najcenniejszą - witaminę P (zwaną inaczej C2), która wspomaga przyswajanie witaminy C. Zwłaszcza sprzyja kumulowaniu się jej w wątrobie, nerkach, nadnerczu i śledzionie, dzięki czemu chroni te organy przed nowotworami. Napar herbaciany jest lekiem regulującym pracę całego przewodu pokarmowego - ułatwia proces trawienia, działa bakteriobójczo, oczyszcza jelita z toksycznych złogów, co zapobiega nowotworom jelit. - Najnowsze badania wykazały, że herbata zawiera również polifenole, o bardzo mocnym działaniu antyoksydacyjnym (patrz: WOLNE RODNIKI), hamującym powstawanie silnych czynników rakotwórczych, takich jak na przykład nitrozoaminy czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - mówi profesor Witold Zatoński, który kieruje zespołem naukowym w warszawskim Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie.


    Woda do zaparzania powinna być zawsze świeża, to znaczy zagotowana tylko jeden raz. Najlepsza jest woda miękka, zawierająca niewielką ilość soli mineralnych. Dlatego nie należy używać wody mineralnej kupowanej do picia. Przed zagotowaniem wodę z kranu odstawiamy na co najmniej jedną dobę, a ze zdrojów mineralnych i wiejskich studni - na 20, 30 godzin. Duże znaczenie w prawidłowym parzeniu herbaty ma umiejętność rozpoznawania trzech stadiów wrzenia: w pierwszym - na powierzchni i przy ściankach naczynia pojawiają się grupy pęcherzyków, w drugim - pęcherzyki gwałtownie się podnoszą, powodując początkowo zmętnienie, a potem zbielenie wody. Trzecie stadium - to klasyczne wrzenie, do którego zazwyczaj doprowadzamy. Herbatę zalewamy wodą z drugiego stadium wrzenia, tzw. białego. Jeśli używamy wody "odstanej", to chlor już i tak zdążył wyparować i nie musimy go "wygotowywać". Przed wsypaniem herbaty czajniczek do zaparzania kilkakrotnie przepłukujemy wrzącą wodą. Porcję suchych ziół najpierw zalewamy do połowy czajnika, który szybko zamykamy pokrywką. Po 4 minutach dolewamy do pełna "białego" wrzątku i po następnych 4 minutach rozlewamy napar do filiżanek. Jeśli parzenie było przeprowadzone prawidłowo, na powierzchni powinna pojawić się piana, której nie należy zdejmować, lecz zmieszać. Błędem jest przygotowywanie oddzielnie esencji, a następnie dolewanie do niej wrzątku. Herbatę trzeba pić świeżo parzoną, gdyż napar po kilku godzinach traci wiele swoich właściwości.

...ciąg dalszy



 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34