Link - www.linia.pl Link - Banner - Reklama



Logo serwisu Medycyna
Strona główna
Medycyna i żywienie
          Spis tematów
Choroby: diagnostyka i profilaktyka
          Spis tematów
Metody leczenia
          Spis tematów
Cuda natury
          Spis tematów
Zdrowie i uroda
          Spis tematów
Słowniczek
Przyjazne linki
Mapa serwisu
O nas
Napisz

Medycyna i żywienie


Okres utajenia
Przeciwrakowi "liderzy"
Skąd się biorą nitrozaminy?
Produkty wskazane
Produkty dozwolone
Kontrowersje buraczano-drożdżowe
Produkty zabronione
Smażenie surowo wzbronione
Zabronione napoje
Wskazane napoje
Antykancerogenna herbata
Diety dalekowschodnie
Sprawa aloesu
Pestki to nasiona, nasiona to życie
Tabelka 1: witamina A
Tabelka 2: witamina E
Tabelka 3: witamina C
Tabelka 4: zapobieganie poszczególnym rodzajom nowotworów
Quiz
Słowniczek


    witamina A (akseroftol czyli retinol)
    Podstawowa dawka witaminy A wynosi od 3 do 7 miligramów na dobę

tran300 mg/kg
masło6,6 mg/kg
mleko w proszku1,2 mg/kg
chude mleko0,42 mg/kg
prowitamina A (karoten)
marchew67 mg/kg
zielona pietruszka44 mg/kg
koperek43 mg/kg
szpinak38 mg/kg
rzeżucha26,8 mg/kg
pomidor7,9 mg/kg
kiełki żytnie4 mg/kg
    Ciekawa rzecz jest z żółtkiem jaja, które zawiera zarówno retinol, jak i karoten: 11,2 mg/kg witaminy A i 22,3 mg/kg prowitaminy A



    witamina E (tokoferol)
    Dorosły, zdrowy człowiek potrzebuje dziennie od 15 do 30 miligramów tej witaminy

olej słonecznikowy670 mg/kg
kiełki pszenicy275 mg/kg
orzechy laskowe146 mg/kg
oliwa z oliwek139 mg/kg
płatki owsiane33 mg/kg
marchew22 mg/kg
seler19 mg/kg



    witamina C (kwas askorbinowy)
    Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest duże i wynosi od 80 do 100 mg. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest większe u palaczy tytoniu, ponieważ gorzej go przyswajają. Jeżeli ktoś wypala ponad jedną paczkę papierosów dziennie, potrzebuje o 50% wit. C więcej, czyli ok. 150 mg na dobę

zielona pietruszka996 mg/kg
koperek865 mg/kg
brukselka840 mg/kg
chrzan600 mg/kg
rzeżucha510 mg/kg
kapusta czerwona380 mg/kg
szczaw376 mg/kg
szpinak368 mg/kg
kapusta biała358 mg/kg
porzeczki350 mg/kg
cytryna340 mg/kg
maliny250 mg/kg
korzeń pietruszki245 mg/kg
czarna rzodkiew220 mg/kg
jeżyny170 mg/kg
ziemniaki120 mg/kg
jabłka110 mg/kg



    zapobieganie poszczególnym rodzajom nowotworów
rak krtani zielone i żółte warzywa
rak piersi żółte i zielone warzywa liściaste, marchew, pomarańczowe i zielone owoce, zsiadłe mleko
rak pęcherza kapusta włoska i zwykła, brukselka, brokuły, kalafior, marchew, pietruszka, rzepa
rak płuc ciemnozielone, ciemnożółte i ciemnopomarańczowe warzywa (marchew, szpinak, brokuły, dynia, brukselka, kapusta włoska, pomidory), czerwone i żółte owoce (np. morele)
rak prostaty żółte i zielone warzywa, marchew, pomidory, kapusta, brukselka, kalafior
rak przełyku żółte i zielone warzywa, cebula, groszek, fasola, dynia, czereśnie, wiśnie, winogrona, melony, jabłka
rak trzustki marchew, owoce cytrusowe
rak żołądka surowa marchew, sałata, sok z kapusty, pomidory, kukurydza, bakłażany, cebula, mleko (spożywanie 2 łyżek dziennie ugotowanej kapusty może uchronić przed nowotworem żołądka)
rak jelita grubego i odbytnicy zielone warzywa liściowe, zwłaszcza z gatunku krzyżowych: kapusta, brokuły, brukselka, kalafior, zsiadłe mleko, jogurt na bazie bakterii Acidophillusa, otręby kukurydziane, owsiane, pszenne, ryżowe, kapusta, rośliny strąkowe i produkty pełnoziarniste


Małgorzata E. Malicka


Konsultacja: prof. Witold Zatoński z Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów w Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie.


 KOMUNIKATY
Zapraszamy do odwiedzenia pozostałych serwisów w portalu linia.pl Twoja linia.pl
 
Serwisy linia

Kliknij tu,

aby przejść do innych serwisów



Polecamy katalogi: Wibe, Profit, Prosty, Pogodny, Powietrzny, DobreMiejsce
Polecamy serwisy: Linia, Foto, Kobiety, Medycyna



Powrót na górę   © 2001 Usługi Komputerowe s.c. & Małgorzata Dudzińska-Malicka
Prawa zastrzeżone | All rights reserved
Poland tel. (022) 828 40 37, fax: (022) 828 40 34